viernes, 11 de mayo de 2012

Descobert el calendari astronòmic maia més antic

Els jeroglífics trobats a Xultun, avui a Guatemala, semblen remetre al calendari ceremonial maia de 260 dies, al calendari solar de 365 dies, al cicle de 584 dies de Venus y al cicle de 780 dies de Mart. Una llarga seqüència de nombres escrits a les parets sembla representar un període de dos milions i mig de dies –uns 7.000 anys– que, segons els arqueòlegs, sincronitzaria tots els cicles astronòmics coneguts pels maies.
Amb aquests símbols n´hi han figures humanes, com les d´un rei assegut amb plomes blaves i un altre amb color taronja amb la inscripció "jove germà obsidiana", que segons els investigadors podria ser l´escriba que va fer els dibuixos. Feien servir la paret com una pissarra; a sobre posaven noves capes d´arrebossat sobre les que ja estaven per tenir una superfície neta on fer nous càlculs.  N´hi han molt símbols per tota la paret, amb barres i punts que són columnes de nombres.
A les parets l´escriba va fer fa 1200 anys els traços d´esquemes de la lluna i moltes sèries de nombres que feien les òrbites del satèl.lit i de Venus, Mart i Mercuri. L´obra representa el calendari astronòmic maia més antic fins a aquesta data. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario