jueves, 25 de octubre de 2012

Confirmada la hipòtesi de l´àvia

La importància de la tecnologia i el soport matemàtic per les investigacions ja és més que conegut. Ara les simulacions portades a terme sobre ordinador ha portat a confirmar i reafirmar la hipòtesi de l´àvia, una famosa teoria segons la què els humans van aconseguir una més gran esperança de vida ja que les àvies van ajudar a l´alimentació dels néts. La seva autora Kristen Hawkes, que ha publicat l´estudi a Proceedings of the Royal Society, india que l´ajut de les àvies pot allargar l´esperança de vida en primats en menys de 60.000 anys. Segons la teoria de Hawkes, quan les àvies ajuden a alimentar els néts, després del deslleti, les seves filles poden engendrar més fills en intervals més curts. En permetre a les seves filles tenir més fills, unes poques femelles més velles, que van viure el temps suficient per ser àvies, van passar els seus gens de la longevitat als descendents. A mesura que els homínids van evolucionar a l´Àfrica al llarg dels últims 2 milions d´anys, l´entorn va canviar, fent-se més sec i van decaure els boscos. Així les mares tenien dues opcions: anar a cercar boscos amb aliments pels petits deslletats s´alimentessin sols o seguir alimentant als seus fills després que fossin deslletats. Això va afavorir que algunes dones al final de la seva vida reproductiva desenterressin tubercles i obrint fruïts secs de pela dura per ajudar a l´alimentació. Els primats que es van quedar prop de les fonts d´alimentació perquè les cries deslletades poguessin alimentar-se, són els grans simis. Els que van començar a explotar recursos que les cries petites no podien manipular, van evolucionar gràcies a l´ajut de les àvies, fins a convertir-se en sers humans.
Sembla doncs que allò que li faltava a aquesta teoria per poder ser confirmada, la simulació matemàtica, ha tingut èxit. Es parlarà molt doncs d´aquesta teoria, ja que sembla coherent.
Així que quan vegeu un primat vell o una àvia pel carrer, penseu que potser mercès a l´instint de la vellesa, van aconseguir que avui poguem tenir una vida amb més qualitat i al llarg de molts més anys.
Au siau

No hay comentarios:

Publicar un comentario