miércoles, 11 de enero de 2012

Forat negre

Ja he dit moltes vegades que l´home, a més de ser un animal indigne que acabarà amb sí mateix, és a la vegada l´ésser més interessant del món, i de vegades ho demostra. Un grup internacional d´astrònoms ha pogut determinar el moment en què s´han emés grans masses de matèria a velocitat de la llum, des de la regió que envolta un forat negre.  Aquest descobriment és el resultat del seguiment d´aquest fenòmen produït en un sistema binari format per un forat negre i l´estel que l´acompanya. Les observacions es van fer el 2009 a l´observatori espacial de la NASA. Els científics creuen que aquests projectils de plasma procedeixen d´una regió propera a l´anomenat  "horitzó de successos" del forat negre on res pot fugir.
los astrónomos han estudiado un sistema de agujero negro denominado H1743-322, situado a 28.000 años luz de la Tierra, en la constelación del Escorpión, y que desde que fue descubierto, en 1977, ha explotado en diversas ocasiones.
Els forats negres en sistemes binaris agafen material i formen un disc de material que gira en torn a ell, a gran velocitat. Com a conseqüència la matèria es comprimeix i s´escalfa. En ocasions desapareixen i es produeixen ejeccions energètiques en què s´expulsa material a velocitats properes a la llum.
Això sí que és potent! Per això sí que val la pena tenir intel.ligència!
Au siau

No hay comentarios:

Publicar un comentario