viernes, 18 de octubre de 2013

Més a prop dels nostres orígens


Un equip d´astrofísics europeus ha detectat restes d´un cos ria en aigua al voltant d´una llunana enana blanca. La troballa, primera fora del nostres sistema solar, dóna pistes sobre la formació de planetes. Gràcies a les observacions del telescopi Hubble i el gran telescopi Keck de Hawái, científics britànics i alemanys han analitzat la pols que envolten a la nana blanca GD61, situat a 170 anys llum de distància. Els resultats, revelen que les restes detectades són rocoses, amb elements com ferro, silici, magnesi o alumini i que contenen un excés d'oxigen. Aquesta signatura química informa que el material va pertànyer alguna vegada a un cos més gran originalment compost per un 26% d'aigua. Aquesta quantitat és comparable a la que tenen alguns asteroides el cinturó principal en el nostre sistema solar (la Terra solament té un 0,023% d'aigua). “Estem absolutament segurs que aquest oxigen procedeix de l'aigua, ja que coneixem bé aquest procés químic en altres parts de l'univers, i amb una probabilitat molt alta es tracta d'aigua”, explica Jay Farihi, astrònom de la Universitat de Cambridge. Ja s'havia confirmat la presència d'aigua fora del nostre sistema solar, per exemple en l'atmosfera de planetes gegants gasosos, però ara es tracta de la primera vegada que es troba en cossos rocosos o restes d'asteroide, per la qual cosa és de gran interès per entendre la formació i evolució d'exoplanetes propicis per a la vida. 
El més important és que s´ha vist un procés que podria haver ocorregut en el nostre sistema solar, originant la formació del planeta i de la vida. La troballa d'aigua en un asteroide de gran grandària amb uns 90 km de diàmetre implica que existeixen possibles construccions per formar exoplanetes habitables. En aquest cas les roques s'han trobat al voltant de GD61 però, segons els investigadors, podrien existir entorn d'estels mare similars en altres parts de l'univers. L'estudi suggereix que l'aigua pot sobreviure a les altes temperatures que es generen en l'evolució d'un estel com el Sol cap a les nanes blanques, i que potser *GD61 va poder haver tingut planetes com la Terra orbitant en el passat. 
Seguim investigant els nostres orígens, el nostre passant, cercant amb neguit i expectació galàxies llunyanes, el material que flota al mar de l´univers. Qualsevol dia ens trobarem de nassos amb l´esgraó definitiu, aquell que ens marca el camí del nostre pas per la vida. Seguiu!. Seguim!
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario