miércoles, 9 de octubre de 2013

Compendre la natura


Francois Englert i Peter W. Higgs, els científics que van teoritzar el Bosó de Higgs, han estat guardonats amb el Premi Nobel de Física 2013, segons ha anunciat la Real Acadèmia Sueca de les Ciències a Estocolm.
Els físics Peter Higgs i François Englert van predir el 1964 l'existència de l'anomenat bosó de Higgs, la peça que faltava per completar l'anomenat Model Estàndard, la teoria física que explica el comportament de les partícules elementals i de què està fet l'univers, la naturalesa i totes les coses que ens envolten.
Ha hagut de passar gairebé mig segle, fins a 2012, perquè tots dos veiessin confirmada la seva existència gràcies a diversos experiments desenvolupats al Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, a Ginebra.
La confirmació en el LHC, mitjançant dos detectors anomenats en sigles ATLES i CMS, és considerada un dels majors descobriments en la història de la comprensió de la naturalesa. L'esforç va ajuntar a físics i enginyers de tot el món, milers de persones que van treballar durant 20 anys per preparar un experiment que encara no ha conclòs, ja que el CERN no ha confirmat oficialment que la partícula detectada sigui el bosó, atès que queden verificacions per realitzar i també ha d'aclarir-se si existeix més d'un tipus de bosó.
Gràcies Englert i Higgs. Moltes felicitats!
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario