domingo, 28 de julio de 2013

Models nòrdics

Interessant article sobre el model escandinau, i en concret sobre Noruega. Aquest país nòrdic, gràcies als seus recursos naturals i a un concret model de gestió té assegurat el futur del seu estat social. Noruega,  és propietària d'un multimilionari fons de pensions estatal de 685.000 milions de dòlars, (més de dues vegades el PIB de Grècia). Sembla que en el seu model de gestió i inversió, no entra el sector del tabac, de les armes o l´explotació nuclear, realitzant una inversió socialment responsable.  Va passar una època difícil als 80, en trobar-se amb els beneficis dels recursos petrolífers, molts calers al carrer i poca competitivitat, crèdits fàcils. Abans de caure en el mateix parany que la resta de països que s´han trobat en situacions similars en diversos moments de les seves històries nacionals, Noruega va decidir administrar amb seny i crear un model d'autosuficiència pressupostària per garantir la jubilació del poble i, a la vegada, intentar diversificar per no haver de dependre exlusivament del petroli. Va crear un fons que es nodreix dels beneficis de Statoil, la petroliera del govern, i dels impostos que paguen les altres petrolieres que exploten els recursos del subsòl noruec. A més, el govern treballa en una cartera d'inversions amb el qual es complementa el pressupost que necessita l'Estat i la resta torna per ser invertit. 
El model nòrdic també els va bé a Suècia, Dinamarca o Finlàndia, que han aconseguit implantar un model lluny de les rigideses del sistema de capital i de la  desigualtat i pressió de sistemes més ortodoxes com l´americà. Així, Suècia és el major inversor en R+D de la UE, i és el segon país per nombre de patents registrades per habitant. Destaca també entre els principals inversors en educació del món.
No és aquesta la tribuna per fer un cant de sirenes a models socials i polítics. Però sí és veritat que val la pena mirar a aquells indrets i països que fan bé la seva feina per aprendre. Tenim sempre un rebuig existencial a allò que no és nostre intrínsecament. Omplim la nostra boca de grans frases i paraules per parlar de models diferents o la influència de la tradició o la història. Més val que poguéssim aprendre senzillament dels beneficis de la gestió, de la responsabilitat, de ser honestos i importar allò que la resta sap fer, ja que porta molts anys d´aventatge.
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario