lunes, 22 de julio de 2013

Investigadors descobreixen que els primats poden recordar

Els éssers humans recorden els fets que van ocórrer fa anys, de forma que tornen en resposta a factors desencadenants sensorials, com un sabor o una aroma. Ara, investigadors informen a la revista 'Current Biology' que tenen proves que els ximpanzés i els orangutans tenen capacitats similars. En assajos al laboratori, les dues espècies de primats eren capaços de recordar una eina rememorant un fet que havien experimentat només 4 cops tres anys abans i un acte, dues setmanes abans. Els investigadors ressalten que els humans tenen més en comú amb els seus cosins els primats del que es pensava, especialment quan es tracta dels records.
Les nostres dades i altres elements emergeixen i desafien la idea que els animals no humans estan atrapats en el temps. "Vam mostrar no només que els ximpanzés i els orangutans recorden esdeveniments que van ocórrer fa dues setmanes o tres anys, sinó que poden recordar aquells esdeveniments encara quan no esperen haver de fer-ho en un moment posterior. Els ximpanzés i orangutans en l'estudi també podrien distingir entre fets passats similars en els quals han intervingut les mateixes tasques, llocs i persones. Es tracta d´una troballa important, ja que implica que els primats van ser capaços d'unir els diferents elements dels esdeveniments, com a tasques, eines o experiments. Aquesta idea de vincle ha estat considerada com un component crucial dels records. És important aquestes investigacions perquè continuen en la línia argumental que fa força temps està fent servir la majoria dels estudiosos de la paleontologia en l´estudi dels nostres orígens. 
Fa uns dies, passejava amb el meu fill Pol per la platja de Tarragona. Pol té dotze anys i una vida per davant. Conversàvem sobre la religió. Jo li comentava les teories científiques sobre l´evolució. En Pol em deia que algú va crear l´Univers primer, el primer home, el primer primat. És l´eterna discussió entre la ciència i la manca de dades. Com no podia ser d´una altra manera el vaig convidar a seguir estudiant, a continuar escoltant el que li diuen, però també el vaig convidar a pensar, a fer-se preguntes, a ser curiós.
Ahir els nostres avantpassats lluitaven per sobreviure a la plana africana. Avui portem ginys a Mart, i més enllà de la nostra galàxia. Segur que els primats recorden. Segur que nosaltres recordem.
Au siau!
  

No hay comentarios:

Publicar un comentario