miércoles, 17 de abril de 2013

Vuit milions d´esclaus que es diuen nens

Ahir dimarts es va celebrar el Dia Mundial contra l´esclavitud infantil. En aquest dia es conmemora l´assassinat d´un nen del Pakistan que l´any 1995 va denunciar l´explotació a la que havia estat sotmès des dels 4 anys.quan el seu pare el va vendre per poder satisfer un deute de 600 rúpies i es demana als governs mesures per poder protegir els menors.
Sembla aquesta una situació pròpia de països del Tercer Món, però a Europa, la gran, culta i vella Europa, n´hi ha milers de nens oblgats a exercir la mendicitat, a robar o a prostituïr-se. La realitat és més dura de la que ens pensem i com a tantes i tantes ocasions, les cifres són difícils de cuantificar. Com a mostra de la dificultat de controlar aquesta problemàtica, la Coordinadora de Drets de la Infància a Save the children, Liliana Orjuela feia memòria que entre els 2008 i el 2010 a Europa es van contabilitzar unes 24.000 víctimes de trata només en casos que han pogut arribar als jutjats, xifra que pot servir com una petita referència d´una realitat més gran i més propera del que creiem. Aquests nens són autèntica carn de presó i d´una vida que els portarà al perímetre de la societat, sense que aquesta reaccioni. Quan un país o policia detecta un nen, aquest és deportat al seu país d´origen, s´ha constat com queia un altre cop en mans de les xarxes de trata de persones i apareixia en altres països
Aquesta situació es torna encara pitjor quan es tracta del tema de la prostitució, on milers de joves, en un alt percentatge provinents dels països de l´Est, són obligades a exercir la prostitució.
A molts països el treball infantil és una activitat que implica també la col.laboració del nen en feines de les llars. Però com recorda Orjuela una cosa és col.laborar o treballar i altre l´explotació en feines d´horaris interminables i on es danya de forma greu la salut física o mental del menor, com poden ser les feines del camp, les feines a les mines, els nens soldats els que han estat comprats pel treball domèstic (com a Haití on més de 300.000 nens d´origen rural van ser lliurats a famíles d´entorn urbà per tenir millors oportunitats i van acabar ser venuts com a treballadors domèstics). Un nen alliberat fa unes setmanes a la India explicava que els pares l´havien deixat a un restarurant perquè no podien donar-li de menjar: treballar tot el dia per un plat de menjar.
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario