sábado, 5 de enero de 2013

Moral

"¿Què es la moral?. És el conjunt format per allò que un individu s´imposa o es prohibeix a sí mateix, però no per incrementar la seva felicitat -fet que no seria més que egoïsme-, sinò per prendre en consideració els interessos o drets de l´altre, per no ser un canalla, per romandre fidel a determinada idea de la humanitat i d´un mateix". Aquesta reflexió sobre la moral és d´André Comte-Sponville i pertany al seu llibre Invitació a la filosofia. Quan he llegit avui als mitjans de comunicació que una de les empreses líders del mercat de les telecomunicacions espanyol i mundial fitxava Rodrigo Rato com a conseller o assessor, m´ha vingut al cap la reflexió que va fer aquest escriptor. Quedi clar per endavant que jo no tinc res en contra del Sr. RAto Se li va demanar i exigir responsabilitat quan va ocupar càrrecs al govern de l´estat espanyol i no seré jo qui dubti que la va cumplir. No tinc prou coneixements en economia per saber si les tesi i doctrina que ell ha defensat al llarg dels diversos mandats, han estat correctes. Ara bé, a partir de la seva tornada al país després del seu pas com a president del FMI, les seves passes no podríem dir que han estat encertades, i la traca final del cas Bankia ha oferit una imatge més aviat lleugera i poc cimentada en els estàndars que s´esperen d´un responsable públic i sobretot d´una persona que alimenta unes idees que van força carregades de moral. Idees potser, la pràctica més aviat molt discutible.
Sens dubte el nomenament serà polèmic. Polèmic pel contractat i per qui contracta. En cas del primer, Rato, no crec que estigui en disposició pública d´ensenyar i liderar cap projecte després de estar imputat en el cas Bankia. Imputat vol dir que n´hi assumptes no clars en la seva gestió. ¿Com vol tenir influència ètica sobre ningú o sobre una organització, una persona que ja ha donat explicacions -imprescindible el dret d´innocència-però no sembla haver convençut ningú?. No crec que sigui un bon exemple. En tot cas, penso que faria bé en pensar que millor és ocupar-se en demostrar que ha estat un bon gestor, abans que seguir des de determinats càrrecs, cobrant. Polèmica també Telefònica. No sé si calibren què tipus d´influència i conseqüències té per la seva imatge tenir assessors amb aquesta dalla al coll i si valoren que poguem creure que són decisions seriores per una empresa seriosa.
En tot cas no es tracta que ningú prengui mal (els clients de bankia i els ciutadans espanyols ja n´han tingut prou), però sí, potser, val la pena fer alguna reflexió sobre el paper dels nostres organismes i el valor de les seves decisions.
Au siau

No hay comentarios:

Publicar un comentario