viernes, 10 de febrero de 2012

Canvis en el món del treball


Sembla, pel que diuen als chascarrillos, que era molt esperada la notícia de la reforma laboral a l´estat espanyol, tant a dins com a fora de les nostres fronteres. En una societat com la nostra, la regulació del mercat del treball és una peça important dins del joc d´equilibris que empresaris i sindicats tendeixen a crear. Uns intenten portar el mercat laboral a un sistema on prima els interessos de l´empreador. Això comporta abaratir l´acomiadament, flexibilitzar les condicions naturals del treballador i cercar fòrmules per un ampli ventall d´aventatges que afavoreixin les possibilitats de l´empresa. Els altres tot el contrari: enorme protecció, encariment de l´acomiadament, increment de les taxes de pagament a la SSocial, incrementar subsidis i dies de pagament per indemnització,etc.
Sabem que els interessos d´empresaris i sindicats són contraris. Aquella opció tan desitjada de "remar tots junts" és difícil, per no dir impossible ja que els agents econòmics de tot tipus tenen fam per perpertuar-se. No ens adonem que finalment ¿guanyem o perdem?. Quan sents les posicions d´uns i d´altres crec que el seny, generalment sempre amagat, ens diu que les posicions són difíls de defensar en els àmbits extrems: n´hji han molts empresaris amb una cara i un compte corrent que fan fàstic i n´hi han treballadors que un no contractaria ni convidaria a fer una cervesa a casa seva ni pagant. Dit això, no convé caure en la demagògia: cercar la solució al mercat laboral ni és cosa fàcil, ni segurament és l´objectiu de molts.
Això sí, m´agradaria deixar una reflexió: si n´hi han més o menys pymes i empreses que tanquen no és discutible: és un fet. Si n´hi ha més o menys atur, no és discutible: és un fet. Si es crea amb aquestes dues realitats un cercle viciòs que enfonsa l´economia d´arrel no és discutible: és un fet. En aquestes condicions, ¿servrirà aquesta reforma per crear base quan escoltem a més que en tot aquest any encara les coses ens aniran pitjor i l´atur pujarà més?. Jo no ho sé; ara bé tinc molt clar que no ens ens sortirem si no som capaços d´entendre que perquè l´economia torni a encendre el seu motor, s´ha de tenir una aposta clara i estratègica per crear. Crear base. Crear sól perquè les indústries s´allotgin. Crear formació des de l´escola. Crear alternatives de suport als emprenedors. Crear suport als investigadors i professionals. Crear facilitat perquè la gent de país que vol fer país senti el suport dels agents. Crear mecanismes de llançar a fora del mercat a la gent que fa mal des del treballador a l´empresari brut. Crear i apostar pel país.
No se si ben bé això és que fem. Ho anirem veient.
Au siau

No hay comentarios:

Publicar un comentario