domingo, 1 de diciembre de 2013

Economia

Un de cada tres espanyols afirma no tenir diners després de pagar les factures. Mentre al nostre país el percentatge de ciutadans que declara quedar-se sense liquiditat després d'afrontar els seus deutes és del 33%. L'Informe de Pagaments de Consumidors 2013, que es realitza entre 10.000 europeus de 21 països, també conclou que el 25% dels ciutadans nacionals considera no tenir diners suficients per a una vida digna. Quant a la raó principal que provoca aquesta falta de liquiditat els espanyols assenyalen a la desocupació. Així mateix, la majoria no demanen préstecs per abonar les seves despeses fixes mensuals sinó que administren els seus ingressos per fer-ho. Des del 2007, el nombre d'aturats no ha parat de créixer fins a arribar al màxim històric aconseguit en el primer trimestre de 2013, quan es va superar el llistó dels 6 milions de persones sense treball. Si a això li unim les retallades salarials a partir de l'aprovació de la reforma laboral. 
Dels 507 espanyols, un de cada tres llars reconeix que després de fer front al pagament de les factures, no disposa de diners per viure. L'estudi no ofereix dades comparables amb altres països veïns, però sí ho fa a partir d'una altra pregunta en la qual planteja a les 10.000 famílies enquestades si disposa d'una renda suficient per portar una vida digna. La bretxa entre nord i sud és evident. Solament el 14% dels danesos considera que no disposa d'una quantitat suficient de diners. El percentatge creix lleument fins al 17% a Noruega, el 18% a Àustria, el 19% a Alemanya o el 20% a Holanda. En l'altre costat se situen Espanya, en el qual la xifra de persones amb dificultats s'eleva al 25%, o Portugal o Itàlia, amb un 29%. 
En el cas d'Espanya, les dades més rellevants de l'estudi se centren en com han afrontat les llars espanyoles la disminució de la renda disponible com a conseqüència de la pujada d'impostos, de l'alça de la desocupació o de les retallades salarials. Enfront de la tendència de les administracions públiques de demorar els pagaments als seus creditors o de les empreses privades de finançar-se a costa de no abonar els deutes als seus proveïdors, les famílies espanyoles han optat majoritàriament per reduir el seu consum per tractar de quadrar els pressupostos familiars. Les llars han optat per deixar de consumir com a única alternativa a la menor renda disponible. “El que més li sorprèn als països del Nord d'Europa és el fet que a Espanya, amb una taxa de desocupació del 25%, no hi hagi un gran nombre de persones en el llindar de la pobresa”, van sostenir fonts de l´estudi. En la seva opinió, aquesta situació encara no s'ha produït a Espanya i en altres països del sud d'Europea, com Itàlia o Portugal, per la generalització de la solidaritat entre generacions, que ha permès que el matalàs familiar serveixi per esmorteir problemes sobrevinguts.
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario