viernes, 20 de diciembre de 2013

Un viatge al.lucinant!

L'Agència Espacial Europea ha llançat el dijous el seu satèl·lit explorador d'estels Gaia amb l'objectiu de produir un mapa tridimensional de la Via Làctica i comprendre millor l'evolució de la galàxia. El satèl·lit va ser llançat a l'espai des de la Guyana Francesa a les 06:12 hores a bord d'un coet rus Soyuz. Poc després del llançament, Gaia va desplegar el seu escut solar circular de 10 metres, moment crucial de la missió, ja que l´escut protegeix l'instrumental dels rajos solars alhora que absorbeix l'energia solar que requereix la nau.
Gaia es dirigeix a una òrbita estable entorn d'un punt anomenat Lagrange 2, a 1.5 milions de quilòmetres de la Terra. Quan arribi el mes proper, s'encendran els instruments del satèl·lit, que seguirà una trajectòria dissenyada a mantenir-ho sempre d'esquena al Sol. Estafa Prusti, científic del projecte va comparar l'objectiu de la missió amb el pas dels films bidimensionals al 3D. Amb els seus telescopis bessons, Gaia estudiarà la posició, distància, moviment, composició química i lluentor de mil milions d'estels, aproximadament l´ 1% dels 100 mil milions d'estels de la Via Làctica. Les dades ajudaran a determinar l'origen i l'evolució de la Via Làctica, va dir un altre dels científics a càrrec del programa *Gaia.
La importància principal d'aquesta missió és que revelarà la veritable història de la nostra galàxia. Gaia, que porta el nom d'una antiga deïtat grega, anirà molt més allà. Els científics comparen la precisió dels seus mesuraments amb la capacitat de mesurar el diàmetre d'un cabell humà a mil quilòmetres de distància.
L'agència europea diu que Gaia és la màquina descobridora per excel·lència perquè el seu complex instrumental permetrà als científics buscar les diminutes pertorbacions en els moviments dels estels que indiquen la presència de planetes propers.
Bon viatge Gaia!
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario