miércoles, 19 de junio de 2013

Descoberta una ciutat perduda a Cambodja

Amb l´ajut de tecnologia làser i uns quants calers, investigadors han descobert una xarxa d'avingudes i canals que formen part d´una gran ciutat antiga enllaçada amb el famós complex de temples d´Ankor Wat a Cambodja. El descobriment va ser anunciat al Proceedings of the National Academy of Sciences. L'escaneig amb làser aeri mostra un paisatge urbà planificat i formal no documentat i que integra els temples que daten de fa 1.200 anys. Els làsers van produir un detallat mapa d'un extens paisatge urbà, incloent avingudes i temples que no es coneixien, ocults darrere de densa vegetació en el cim de la muntanya Phnom Kulen, a la província de Siem Reap. És la ciutat perduda de Mahendraparvata. Amb el làser van tenir una
una imatge immediata d'una ciutat sencera que la gent no sabia que estava aquí  va manifestar molt emocionat, Damian Evans, de la Universitat de Sidney i principal autor de l'estudi en una entrevista per video des de Cambodja. Evans va agregar que va ser un moment d'il·luminació quan els làsers van revelar des de l'aire  la imatge d'una ciutat completa, amb temples urbans. La tecnologia làser, coneguda com lidar, funciona disparant polsos làser des d'un avió cap al sòl i mesurant la distància per crear un mapa tridimensional detallat de l'àrea. És una eina útil per als arqueòlegs perquè els làsers poden penetrar vegetació densa i cobrir extensions de terra molt més ràpid del que pogués fer-se a peu. A l'abril de 2012, els investigadors australians van col·locar l'equip en un helicòpter, el qual va passar dies recorrent els densos boscos des d'una altura de 800 metres. Llavors l'equip va confirmar les troballes amb una expedició a peu. .
Els investigadors tenen la teoria que la civilització de Mahendraparvata es va col·lapsar per la desforestació i el trencament dels sistemes d'embassaments. Seguim investigant el passat que, ja ho he dit moltes vegades, ens ajudarà a conèixer el nostre futur i a saber més de nosaltres mateixos. Felicitats!
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario