jueves, 10 de noviembre de 2011

Descoberts núvols de gas de l´inici de l´Univers

Un grup d´astròms de la Universitat de Califòrnia ha trobat núvols de gas formades els primers minuts després del Big Bang amb una composició que coincideix amb les teories sobre el naixement de l´univers. L´estudi publicat a la publicació Science indica que l´equip porta molt de temps tractant de trobar material primitiu a l´univers i aquesta és la primera vegada que s´observa gas no contaminat per elements estelars. Els científics han explicat que només els elements més lleugers, hidrògen i heli, es van produir al Big Bang. A continuació, van haver de passar centenars de milions d´anys fins que els grups d´aquest gas primitiu es condensessin per a formar els primers estels on es van crear els elements més pesants. Fins ara els astrònoms han detectat 'metalls' quan s´han buscat a l´univers. L´absència de metalls revela que el gas trobat està intacte per la qual cosa coincideix amb la composició del gas que havia pronosticat la teoria del Big Bang".
Els investigadors van descobrir els dos núvols de gas primitiu mitjançant l´anàlisi de llum de quàsars distants, fent servir l´espectròmetre HIRES al telescopi Keck I de l´Observatori W.M. Keck, en Hawai. Per mitjà de l´expansió de lallum d´un quàsar en un espectre de longituds d´ona diferents, els investigadors poden veure què longituds d´ona són absorvides pel material entre el  quàsar i el telescopi. En l´espectre dels núvols de gas, els científics observaren només hidrògen i el seu isòtop pesat (el deuteri) i van veure l´absència total de
carboni, oxígen i silici.  Fins ara es creia que els metalls produïts per les galàxies es trobaven per tot l´univers i aquesta troballa desfaia les idees actuals sobre la dispersió dels metalls.
Les anàlisi espectogràfiques dels núvols els situa al voltant dels dos mil milions d´anys després del Big Bang.
Aquesta notícia crec que és molt important per tots els humans. Avancem en el coneixement de la creació de l´univers, per tant de la nostra pròpia iés interessant que els investigadors i els científics tinguin els mitjans i la motivació per continuar. 
Aquesta i altres notícies relacionades amb l´astronomia les trobareu al blog "Qüestions d´interès" http://fedequestions.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario