viernes, 2 de mayo de 2014

Les reflexions de Mario Bunge

Interessant l´entrevista que li feien al físic, filòsof i humanista argentí Mario Bunge), És persona de reconegut prestigi i soldat contra la filosofia que segons ell “no ajuden a buscar la veritat”, les doctrines que anul·len a l'ésser humà i, de pas, les falses ciències, de l'homeopatia al psicoanàlisi. Comenta que per ell pot haver filosofia fora de la ciència: "La major part dels filòsofs no saben gens de ciència, però estan diversos *milenis endarrerits i no poden aprofundir en qüestions importants, que han estat ja respostes per la ciència, com per exemple què és la vida, la psique, la justícia…"
Ferm defensofr de la ciència, considera que espanta tant a l'esquerra com a la dreta. Amb lucidesa destaca "Abans els únics enemics de la ciència estaven en la dreta; avui hi ha molts esquerrans que confonen la ciència amb la tècnica i creuen que és abans de res una eina en mans de les grans empreses". El futur de la lectura i l´intelecte també el veu clar, ja que aquets avenços tècnics estan portant a una societat més aïllada, on cada vegada es llegeix menys i es dediquen menys hores a la lectura i la biblioteca. 
Quant a l´educació, tema clau per totes les persones benpensants, així es manifesta: "Cal qualificar la manera d'ensenyar, que segueix sent molt dogmàtica. S'ensenyen idees però no s'ensenya a discutir-les. La finalitat de l'educació és educar, no avaluar. Clar que necessito saber si el treball ha estat eficaç o no, fa falta alguna manera d'avaluar, però no amb els exàmens, que solament valoren la memòria i fan que el procés d'aprenentatge sigui aterridor en comptes de ser agradable i fins a excitant".
El pensador imagina el món al 2050: "No sóc profeta. Pot ser que segueixi degradant-se, pot ser que trobi un camí més raonable. En aquest moment la situació mundial està molt malament, el món està dominat per un imperi, com l'estava el món mediterrani a final de l'imperi romà, i aquest imperi s'està expandint. El mite modern és que les tecnologies de la informació ens van a salvar, que milloraran la societat i salvaran la naturalesa, però és un mite complet. Amb un ordinador no es conrea el blat, encara que convé que el tractor tingui reguladors electrònics, però els grans avanços en l'agricultura es deuen a la genètica i a l'enginyeria, que ha construït màquines millors".
Grans ensenyaments que cal aprendre d´un bonhome.
Au siau!

No hay comentarios:

Publicar un comentario