jueves, 30 de agosto de 2012

Trobat sucre al voltant d´un estel similar al Sol

Mercès a les imatges del radiotelescopi ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) de l´Observatori Europeu Austral, http://www.eso.org/public/chile/  un grup d´astrònoms ha pogut detectar molècules de sucre presents al gas que envolta a un estel jove similar al Sol. Aquesta troballa demostraria que els elements essencials per a la vida es troben en el moment i lloc adients per existir als planetes que es formaran al voltant de l´estel. Es tracta de la primera vegada que descobreix sucre a l´espai al voltant d´un estel d´aquestes característiques. 
Els astrònoms van trobar mol.lècules de glicolaldehído (un sucre simple) al gas que envolta a un jove estel binari, anomenat IRAS 16293-2422, que té una massa similar a la del Sol. Aquest sucre ja es coneixia ja que s´havia observat a l´espai interestelar, però és la primera vegada que es localitza tan a prop d´un estel d´aquest tipus, a distàncies equivalents a les que separen Urà del sol al Sistema Solar. Un dels investigadors, Jes Jorgensen, ha indicat que aquesta molècula és un dels ingredients en la formació de l´àcid ribonuclèic (ARN), un dels ingredients fonamentals per a la vida. A més s´ha observat que el sucre està caient en direcció a un dels estels del sistema. L´estel IRAS 16293-2422 es troba a uns 400 anys-llum de la Terra i per tant serà un objecte important d´estudi pels astrònoms que investiguen la química i les molècules que envolten els estels joves.
Aquesta troballa planteja una gran pregunta, ja que segons els científics es tractarà de conèixer fins a quin punt poden ser de complexes aquestes molècules abans que s´incorporin als nous planetes, doncs donarà pistes respecte la forma en què la vida es pot originar en altres parts de l´univers.

No hay comentarios:

Publicar un comentario