Segons l´informe PISA, que analitza i dóna informació sobre la situació de l´ensenyament a Europa, els nens de Finlàndia són els que estan més preparats amb un alt nivell educatiu. Per posar un exemple, mentre a l´estat espanyol gairebé un 30 % no acaben el batxillerat, a Finlàndia aquesta xifra cau al 8 %. El professor i psicolèg escolar Javier Melgarejo, ha constatat algunes diferències significatives i que fan pensar:
Primer, La primera és que els nens a Finlàndia no comencen el col.legi fins els 7 anys i lluny del que podria semblar, dos anys més tard (als 9) són millors que la resta de països de la OCDE.
Segon. Els següents 6 anys (fins els 15) tenen el mateix professor, fet que enforteix la seva estabilitat i seguretat.
Tercer. Fins cinquè, no n´hi han qualificacions; no es fomenta la competència entre alumnes.
Quart: L´educació és gratuïta des de preescolar fins la universitat i inclou classes, menjador, llibres i material escolar.
Cinquè. Les classes són de 9 fins les 15,00 hores. Sumen 608 hores enfront de les 875 d´aquí.
Sisè. Els pares formen un triangle amb l´escola i els recursos, i tenen la convicció que són els primers responsables de l´educació dels seus fills, per davant de l´escola.
Setè. A Finlàndia, el 80% de les famílies van a la biblioteca el cap de setmana.
Vuitè. L´herència cultural luterana basada en la responsabilitat, fomenta la disciplina i l´esforç.
Novè. Elevada qualificació acadèmica del professorat a primària. Creuen que els nens són el tresor del país i posen els millors professionals del país, posant-los als primers anys de l´ensenyament on s´aprenen les bases i fonaments de tots els posteriors aprenentatges.
Desè. Per se mestre es necessita una qualificació de més d´un 9 sobre 10.
Jo he manifestat des d´aquest blog, la importància que té un bon ensenyament per les persones, per la seva formació i desenvolupament i per la societat de la que formen part. Mireu com conclou, Harri Skog, secretari d´estat d´educació de Finlàndia el procès de l´ensenyament al seu país: "L´educació és la clau per al desenvolupament d´un país".
Nosaltres com sempre, cecs, ben cecs. Així ens va.
Au siau
No hay comentarios:
Publicar un comentario