Segons un article, el dret, l´economia i les ciències socials miren els grans primats, la seva manera de viure, el seu sentit de la justícia, malícia, etc., per conèixer la naturalesa humana en un estudi comparat del primatòleg català Josep Call del Max Planck Institut d´antropología evolutiva de Leipzig.
Molts dels treballs dels primats i dels homes estan molt relacionats. L´estudi amb ximpancés, goril.les i orangutans permeten tenir inferències sobre l´evolució humana. L´equip de Call rep peticions d´investigadors d´àrees diverses (dret, lingüística, psicología o economía) i veure com es comporten els primats davant certes situacions, les seves reaccions i si ho fan diferent a l´home.
Una de les proves es diu ultimátum: a una persona se li ofereix una quantitat d´euros que pot compartir amb altra de la forma que vulgui i només té una regla: si el que rep no està d´acord i no accepta el que li ofereix ningú dels dos es queda amb res. Els humans oferim entre un 40 i un 50% de la quantitat i així l´altre accepta. Si l´oferta és del 20% o menys, l´hiome la rebutja en un mecanisme irracional, on es prefereix perdre-ho tot abans que l´altre es quedi amb el 80%.
Alx ximpancés, el comportament és diferent: ofereixen el mínim però l´altre accepta qualsevol cosa en comportaments maximitzadors racionals. és pràctics en aquest sentit econòmic. També treballen el dret. Si un ximpancé fa alguna cosa dolenta el càstig que pot rebre es més gran que si es produeix per un fet accidental, o sigui que no es valora igual entre ells.
Entre els treballs que es fan a Leizpig per a analitzar el procés cognitiu dels primats estan els dirigits a determinar si dos ximpancés són capaços de treballar conjuntament, comprovar si poden cooperar fent una tasca diferent.
El que dic de vegades: quan volem, fem bones coses.
Au siau
No hay comentarios:
Publicar un comentario