martes, 29 de noviembre de 2011

Arriba el temps dels pessebres

Arriba el temps de Nadal; arriba el temps dels pessebres. Sense pressa i sense pausa anem a entrar a l´últim mes de l´any. Ben bé no se perquè però sembla un període de certa treva dins la duresa i cruesa de la nostra vida: benvingut sigui si ha de ser així, ja que ens mereixem certa pau. Ens retrobarem amb gent i amics, amb la família; serà temps de gaudir de passejades i de compres, de certa relaxació. Segurament per alguns més i per altres menys. Ens oblidarem una mica de la tristor i les desgràcies del món com si una embena als ulls ens impedís veure la veritat. Bon cava i uns somriures i a enfilar el proper any.
Per mi és també un mes complicat, ja que a les meves múltiples ocupacions, afegeixo unes quantes més. Una de les més interessants i que tindreu possibilitat de gaudir visualment, és la construcció del pessebre de casa. Jo no sóc religiós, però em va donar en un moment donat per construir amb les meves mans i aportant cada any una novetat un pessebre artesanal. No és per concurs ni per foto, però tot allò que fas tu amb les teves mans li dones un valor especial.
En gaudireu.
Au siau

lunes, 28 de noviembre de 2011

Tornem a Mart

Ja hem comentat en diverses ocasions que l´home ens hem proposat ser més animal que persona: tenim exemples diaris de la nostra brutalitat, de la nostra pèrdua permanent i progressiva d´humanitat, de no ser capaços d´aprofitar el nostre coneixement per ser  un homo sapiens. Malgrat tot això també l´home continuem donant exemples permanents de les nostres possibilitats,de ser un animal racional que pot donar si vol el millor de sí mateix. Ho hem vist també al llarg de la història. Ara tornem a donar una mostra un altre cop del nostre geni. Curiosity és el tot terreny més gran i més complex que mai s´ha llançat a l´espai que s´ha enlairat des de Cap Cañaveral. Inicia un viatge de 254 dies i 570 milions de quilòmetres a Mart. Quan arribi al planeta vermell podrà recòrrer fins a 200 metres diaris i es podrà ficar dins el cràter Gale per recollir mostres de pols marciana. Disposa d´un laboratori a bord que analitzarà els minerals recollits. Aterrarà al cràter el proper 6 d´agost del 2012.
Quan ens ho proposem, el ser humà sembla humà.
Au siau

domingo, 27 de noviembre de 2011

Voluntat a l´educació

Es torna a conversar sobre la voluntat als llibres de psicologia i de l´educació. El nen quan es petit plora, per gana o perquè alguna cosa l´espanta, fins que a poc a poc va aprenent a regular conscientment els seus actes. Hi ha un moment d´evoució en què aprèn a manipular el seu desobedient sistema nerviós, obeint les ordres lingüístiques de la seva mare (arriba el llenguatge). Els investigadors han descobert que la voluntat no és innata sinó que s´ha d´aprendre. N´hi han cultures que treballen la voluntat; la nostra no. Així el resultat és que als joves els costa controlar el comportament. La voluntat és un conjunt de quatre destreses que el nen ha d´adquirir gradualment: bloquejar l´impuls, la deliberació (pesar les alternatives), la decisió (el valor de tallar), i finalment posar-la en práctica i això vol dir esforç, afrontar frustració de vegades o ajornar la recompensa.
Educar la voluntat és el gran objectiu doncs s´ha d´aprendre, i per tant, ensenyar, si volem que el nostre jovent no sigui una generació de nens malcriats i frustrats.
Au siau

sábado, 26 de noviembre de 2011

Sí hay futuro

¿Qui no coneix a Eduard Punset? Aquest prestigiòs estudiòs, investigador i divulgador sempre té un punt que entra a dins d´aquells que presten una mica d´atenció i porta el seu punt de sorpresa. Punset acaba de treure un assaig que es titula "Viatge a l´optimisme. Les claus del futur", i deia la nota del mitjans amb una fina ironia que en aquests temps que corren, per treure un llibre amb aquest títol o ets un provocador o et dius Punset. És un manifest optimista per enfrontar-se a aquests temps i parla de la crisi com una gotera que surt a casa teva i deia Punset que un ha de preguntar-se perquè ja que només quan es coneixen les causes es poden trobar solucions. És molt interessant el seu comentari que l´espècie humana ha sobreviscut gràcies a la joventut i a l´optimisme. Si cuidéssim les relacions personals hauria un 30% menys de persones tristes, Les claus de la línia de Punset són: la crisi no és de tots ja que n´hi han països que estan bé; l´esperança de vida creix 2,5 anys per dècada; la medicina evoluciona cada dia més; s´ha d´aprendre a gestionar les emocions; i per últim les nostres habilitats a nivell comunicatiu com són les xarxes socials. Segur que serà un molt bon llibre.

Malos tiempos...para la lírica

El titular d´ahir de l´economia de La Vanguardia era demolidor:  "Brusel.les reclama mesures immediates a Rajoy contra un atur insostenible". Sota aquest titular hi havia una cascada de comentaris i reflexions que pràcticament posaven el país potes enlaire. És veritat que moltes d´aquestes reflexions són reals i certeres: parlem d´una taxa d´atur del jovent bestial, parlem d´un desequilibri entre la formació i el mercat de treball fort, parlem d´una desproporció de preus immobiliaris que obstaculitza la compra de pisos pel jovent, parlem d´un consum escanyat i d´un cercle econòmic viciòs i viciat. Tot això amanit amb una necessitat de reformes estructurals (laboral, administrativa, etc) que no pot trigar molt. Dit això, només parlem de sacrificis i retallades, de l´esforç dels ciutadans. ¿I on està l´esforç dels que més tenen? ¿I l´esforç dels grans sous, dels grans béns, dels sicav, dels comtes corrents a l´estranger, dels plans de pensions, dels consells d´administració, dels thyssen, etc.? ¿I on estan els plans per crear, sí, crear: crear formació, crear emprenedors, crear teixit industrial, crear i+I+D, crear serveis eficients, ....?
Malos tiempos, sí.
Au siau

miércoles, 23 de noviembre de 2011

El díscol Pau

M´ha fet molta patxoca unes declaracions de Pau Riba. Aquest artista polifacètic ja amb un bon recorregut en el món musical i artístic, és d´aquell tipus de personalitat que no deixa indiferent. No té cap tipus de por a expressar lliurement el seu pensament i les idees, ni té por a equivocar-se o sentir diferent del que fa, del que diu la resta del món. Això és valent, és humà, és maco. La seva entrevista és tota ella una declaració d´intencions declarant-se directament antisistema. Diu "la democràcia és entabanadora; ja ni els pobles trien els seus governs: ho fan els mercats" (¿no té raó?). I segueix: "L´alternativa és el referèndum continu, per a totes les decisions: semàfors, impostos, etc. Els ordinadors farien referèndums en línia: l´estat seria un programa informàtic que emetria les decisions emanades de la majoria. I tots a acatar-les". No crec que amb declaracions semblants podem dir que el xicot no l´encerta. És pura realitat. Demà us diré alguna cosa més de la seva filosofia.
Au siau

sábado, 19 de noviembre de 2011

Ufff....,va dir ell!

Bé. Per fi hem arribat a la conclusió d´aquest llarg camí de la lluita preelectoral. Al llarg d´aquests dies hem sentit moltes paraules. Acabo de rectificar l´entrada, perquè havia posat idees. I crec que d´idees, idees, ben poques. Demà seran els ciutadans amb el seu vot els que decidiran finalment qui de tots aquells que han estat al faristol els ha convençut més, qui creuen que millorarà les seves vides i la de la societat en general, qui encarna millor el futur del nostre país. És la democràcia (del grec δημοκρατία a partir dels conceptes δῆμος («demos», pueblo) y κράτος (krátos,poder). Vosaltres sabreu que us han semblat les propostes i que us suggereixen les estomacades entre tots i sobre tot l´influxe de la realitat que ens envolta. Al llarg d´aquests dies s´ha sentit la veu de molta gent, al carrer, a l´oficina, a casa, amb els amics. Tothom té una visió gris, poter negre i tot de la situació. Comença a escampar-se el "és clar, això no pot continuari així...". Ara sembla que molta gent té clar que vivim per sobre del que tenim, que disposem de massa coses, que els nois no coneixen la cultura de l´esforç, que potser hem de posar un gra més per part de tothom...Paraules. Potser haurem de començar a pensar en passar de les paraules als fets. No veig molts fets jo. Els nois tots tenen blacsberrys o iphones; estem planejant el pont de la Constitució per sortir; a nadal ens gastarem una mitjana de XX euros; els hotelers faran ple; la tablet serà el regal d´aquests reis; al gener aniré a esquiar ¿¿¿???.
Anem en compte i esperem que aquells que gobernin (al poder que sigui) tinguin la prudència i la saviesa de començar a transmetre valors que ens portin al bon camí.
Resarem
Au siau.

viernes, 18 de noviembre de 2011

Un altre de filosofia

L´altre dia parlàvem de les reflexions i pensaments de Jacques Bouveresse, filòfof francès que denunciava el domini dels mitjans i de la comunicació sobre el pensament i la persona. Gilles Lipovetsky es també un filòsof francès, autor de "Els temps hipermodersn" i "La felicitat paradoxal". Aquest pensador comenta que tot allò que considerem light, ho és en aparença ja que sota s´amaga una realitat ben diferent i molt més crua, posant com a exemple l´anunci d´un banc: no hi ha a l´anunci d´un banc, números, sinò gent somrient, flors, nens, gossos; però si no pagues l´hipoteca, dorms al carrer. Per tant sota aquesta aparença, n´hi ha realitats: atur, frustració, pobresa, por, ansietat...Tal com manifesta, avui som més individualistes i vivim més sols, perquè així ens volen. No tenim una identitat de grup, de classe, com abans. Vull reproduir una frase molt encertada de l´autor que, com sempre, reflexo textualment per no perdre una gota del seu esperit: "Avui només tu respons de tot cada dia a la teva feina i en la teva vida. Ja no s´exigeix rendiment als empleats o a l´equip, sinó que es controlen els beneficis que produïm d´un en un. Mai no ens van voler tan individualistes ni tan competitius. Ni vam mossegar tant per tan poc". Una magnífica reflexió.
Pensem.
Au siau

miércoles, 16 de noviembre de 2011

Camino de Santiago

Estic força content doncs sembla que hem estat d´acord a continuar en aquesta Semana Santa vinent un nou tram del Camí Francès del Camí de Sant Jaume. A falta de que concretem els detalls, allò que és veritablement important és el desig d´un grup de persones de creure en una cosa, de posar-se davant d´un repte que a més de sensacions sens dubte molt interessants i personals, et posa davant el repte de la convivència, d´haver de decidir sobre la marxa, de trobar-te a tu mateix en moments i temps diferents als habituals, de mirar cap al teu interior. Segur que serà una bona aventura. Us mantindré informats però segurament al meu blog del camí de Sant Jaume.
Au siau

lunes, 14 de noviembre de 2011

Videojocs

El videojoc per a PlayStation 3, Xbox 360 y PC  Call of Duty (Modern Warfare 3) que va arribar a les tendes el passat dia 9 ha aconseguit unes vendes de 6,5 milions d´unitats en només 24 hores als mercats americà i anglosaxó. L´editora del títol, Activision, assegura que aquestes vendes porten a que la sortida d´aquest videojoc sigui el més gran llançament de la indústria dels jocs informàtics. Jo no he jugat encara a aquest joc (potser seré dels pocs), però he de reconèixer que m´agraden els videojocs i he jugat a altres títols. Cada vegada els fan amb una qualitat d´imatge i un realisme que et transporten realment al món imaginari de la història del joc. És normal que n´hi hagi tantes persones (joves i no tant joves) que tinguin una atracció al món del videojocs, amb títols realment històrics i on diverses generacions han participat en diverses fases. Lluny del que pugui semblar als sempre negativistes és un bon espai de lleure, d´oci i de poder compartir amb altres, si com totes les coses ets tu qui controles la màquina i no a l´inrevès. És necessari també desconnectar i aquesta és una forma com un altre. El control, no és només en el videojocs, sinò en tot a la vida.
Felicitats pels "jugones" que segur disfrutaran de la nova entrega de Call of Duty.
Au siau

domingo, 13 de noviembre de 2011

Última entrega de Bouveresse

Últimes idees de l´entrevista del filòfof francès Jacques Bouveresse http://es.wikipedia.org/wiki/Jacques_Bouveresse 
"Per enfrontar-se a la vida l´equipatge és l´esperit crític, la capacitat d´estimar els altres i el plaer de conèixer i compendre, i el de rebel.lar-se contra els aspectes de la realitat que són intolerables. La qualitat humana més admirable és l´altruïsme; el més trist és no se capaç de ser més generós, d´estimar més persones. El més trist és no ser millor, no tenir més compresnió i compassió.
Moltes idees han il.luminat la meva vida; una entre elles ha estat una màxima d´Epictet, filòsof grec: "Les coses no són les que torben els homes, sinó la idea que se´n fan".

sábado, 12 de noviembre de 2011

Entrevista a Bouveresse 2

Les perles de Bouveresse van continuar a l´entrevista que comentàvem ahir. En general culpa als mitjans de molts dels mals contemporanis per la seva manca d´independència i el perill que suposa tenir a les mateixes mans el poder polític, l´econòmic i el mediàtic. Com a l´anterior entrada prefereixo reflectir textualment les paraules del filòsof. En relació a la manca de felicitat de la societat actual comenta:
"A les societats en què vivim, cada vegada és més difícil fer aquesta distinció entre les necessitats essencials i les que no ho són. Ens proposen coses per totes bandes, els objectes ens destorben. Ens creem necessitats artificials de les quals cada vegada son més dependents. Ens envoltem d´obstacles que ens impedeixen portar una bona vida". (en aquest punt, Bouveresse explica un conte de Tolstoi. És la història d´un camperol a qui el propietari diu que li regalarà la terra que sigui capaç de recórrer al llarg d´un dia. El camperol corre i corre. Quan al final del dia arriba al punt d´on havia sortit, està tan exhaust que es mor d´esgotament. Al final ha obtingut l´extensió de terra que necessitava per poder-hi reposar.). Com veieu, els comentaris d´aquest home són més que pensament. Demà més.
Au siau

viernes, 11 de noviembre de 2011

De tant en tant...una persona

L´altre dia vaig estar llegint una entrevista realitzada al professor de filosofia i filòsof Jacques Bouverresse, www.college-de-france.fr/default/EN/all/phi_lan/. Força vegades he comentat des d´aquí algunes entrevistes doncs crec que és necessari aprendre dels millors. Aquest home és un d´ells. Acaba de presentar el seu llibre "Sátira y profecía, las voces de Karl Kraus". Una de les grans conclusions de les seves teories i pensament, és que s´ha de repensar permanentment l´actitud davant les coses i n´hi ha aspectes de la vida i la rutina diària sobre les què es pot i s´ha d´actuar. És així. Com en altres casos faré cites textuals perquè és molt interessant. En relació als moviments de rebel.lió que n´hi han ara diu: "Kraus ja va denunciar el fenomen de la dictadura del món financer. M´agradaria que les noves generacions sabessin que per sentir-se realitzat a la vida no només compten els diners. La vida és un esforç digne d´una causa millor". (gran resposta!) I segueix: (...) Hi ha massa gent al món que viu en condicions miserables i s´accepta tranqujil.lament; és esborronador. A la crisi financera s´hi suma la cris moral, aquesta incapacitat de mostrar sensibilitat cap als altres".
En els propers dies continuarem amb les reflexions d´aquest gran home.
Au siau

jueves, 10 de noviembre de 2011

Descoberts núvols de gas de l´inici de l´Univers

Un grup d´astròms de la Universitat de Califòrnia ha trobat núvols de gas formades els primers minuts després del Big Bang amb una composició que coincideix amb les teories sobre el naixement de l´univers. L´estudi publicat a la publicació Science indica que l´equip porta molt de temps tractant de trobar material primitiu a l´univers i aquesta és la primera vegada que s´observa gas no contaminat per elements estelars. Els científics han explicat que només els elements més lleugers, hidrògen i heli, es van produir al Big Bang. A continuació, van haver de passar centenars de milions d´anys fins que els grups d´aquest gas primitiu es condensessin per a formar els primers estels on es van crear els elements més pesants. Fins ara els astrònoms han detectat 'metalls' quan s´han buscat a l´univers. L´absència de metalls revela que el gas trobat està intacte per la qual cosa coincideix amb la composició del gas que havia pronosticat la teoria del Big Bang".
Els investigadors van descobrir els dos núvols de gas primitiu mitjançant l´anàlisi de llum de quàsars distants, fent servir l´espectròmetre HIRES al telescopi Keck I de l´Observatori W.M. Keck, en Hawai. Per mitjà de l´expansió de lallum d´un quàsar en un espectre de longituds d´ona diferents, els investigadors poden veure què longituds d´ona són absorvides pel material entre el  quàsar i el telescopi. En l´espectre dels núvols de gas, els científics observaren només hidrògen i el seu isòtop pesat (el deuteri) i van veure l´absència total de
carboni, oxígen i silici.  Fins ara es creia que els metalls produïts per les galàxies es trobaven per tot l´univers i aquesta troballa desfaia les idees actuals sobre la dispersió dels metalls.
Les anàlisi espectogràfiques dels núvols els situa al voltant dels dos mil milions d´anys després del Big Bang.
Aquesta notícia crec que és molt important per tots els humans. Avancem en el coneixement de la creació de l´univers, per tant de la nostra pròpia iés interessant que els investigadors i els científics tinguin els mitjans i la motivació per continuar. 
Aquesta i altres notícies relacionades amb l´astronomia les trobareu al blog "Qüestions d´interès" http://fedequestions.blogspot.com/

Extinció del rinoceront

He de confessar que el rinoceront és possiblement el meu animal preferit. Veig en ell un conjunt de virtuts que em fan veure´l diferent. D´entrada és especial. no s´assembla a altres animals del seu hàbitat amb la/les banyes tan característiques i el se cos. És una de les poques espècies (amb l´hipopòtam i l´elefant) que està considerat megafauna i està considerat el segon animal terrestre més gran, rera l´elefant. No és un animal hostil i intenta defugir el conflicte però s´enfada si li toques molt els nassos (bé, les banyes) o veu perillar els seus petits. És fort, amb caràcter però pacífic. Doncs bé, aquest gran animal, amb què totes les persones i canalla disfruten en els zoos, ha mort en la seva subespècie de rinoceront negre. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha confirmat que el rinoceront negre ha estat declarat extingit a l´Àfrica occidental. A més ha revelat que el rinoceront blanc del nord és probable que no existeixi ja en estat salvatge. ¡Bravo!. ¡Ja hem acabat amb altre animal! ¡Anem a pel següent i si és possible ràpid!.Fins que quedi l´últim animal, l´humà, i podem matar-nos fins al final. No cal analitzar perquè hem acabat amb el rinoceront; si ho demanèssim segurament la culpa seria del canvi clìmàtic, no pas del senyors de negre rics i poderosos, dels traficants, ni dels orientals que cerquen les banyes ni de les persones que els maten, ni dels soldats que es deixen subornar, ni de.....Fastigós.
Au siau

miércoles, 9 de noviembre de 2011

Sabem una mica més dels humans

Jo no se si dels debats electorals en treurem aigua clara i grans i eloqüents oratòries. Quan el present trontolla sempre és bo mirar el passat per saber on anar. Hem sabut avui que els Homo Sapiens van ser els primers navegants, sortint de l´Africa pel Mar Rojo i no per la península del Sinaí. Van ser els primers exploradors que es van aventurar en un continent desconegut i els avantpassats de qui descendeixen totes les poblacions humanes que es van extendre més tard a Europa, Asia, Oceanía i Amèrica: els nostres avantpassats. Amb una mena de nau primitiva, creuaren l´estret de Bab-el-Mandeb que separa el Mar Rojo de l´oceà Índic, no sabem quants ni quan, ni què els va portar a creuar el mar. 
Però sí se sap que aquesta va ser la via per on els Homo sapiens van sortir de l´Africa fa entre 60.000 i 100.000 anys. La investigació, dirigida des de l´Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) i publicada a la revista Molecular Biology and Evolution posa a més de relleu l´anàlisi genètic de les poblacions actuals i confirma que tots els homes venim de poblacions africanes.

martes, 8 de noviembre de 2011

Amor

Ahir parlàvem d´una història d´amor d´una mare paraplègica. Avui coneixem una altra història que mereix el nostre comentari i el nostre coneixement. És la història d´un casament. El dijous passat un nuvi, el drus Munyid Abu Awad i que viu als Alts del Golan esperava nerviós l´hora ("fa deu anys que espero la meva xicota. La vaig conèixer estudiant a la universitat de Damasc i des de llavors només ens hem vist per Skype").  La núvia amb vestit de núvia és Myada Nader Abud de Damasc i va cap a la frontera amb la seva família. Quan ella creui la frontera i se separi de la seva família, no saben si algun dia podrà tornar a veure´ls. A la frontera, a una banda els israelians i a l´altre els sirians; enmig, els cascos blaus. S´obren els reixats i les dues famílies corren a trobar-se. Minuts després la núvia diu adéu a la seva família entre plors. No sap si els tornarà a veure. Els soldats israelians i sirians segueixen l´escena amb posat militar i distància. Mullada per les llàgrimes i la pluja, la núvia agafa de la mà al nuvi i comencen a caminar cap al costat israelià amb la seva nova família. Els seus pares i germans contemplen l´escena amb prismàtics.
De com l´amor imposa la seva fortalesa. De com l´odi i l´home lluiten contra l´amor.
Au siau

lunes, 7 de noviembre de 2011

Superació

De vegades el dia a dia ens porta històries de superació, d´humanitat, de comportament i actitud que ens recorden que l´home pot ser capaç de fer coses meravelloses si així s´ho proposa. Carmina Ferré és una dona de 40 anys. Des del 17 anys la Carmina va quedar paraplègica  per culpa d´un accident de moto. En ple centre de Tarragona i amb les limitacions normals d´aquesta malaltia va decidir ser mare. I l´1 de febrer va donar a llum el seu fill Esteve. Amb molta força i energia ha superat la paraplegia, i la Carmina canvia, banya l´Esteve, el dorm al bressol  i el passeja pel carrer agafat amb una motxilla. La ràbia amb la que va afrontar la seva malaltia és la mateixa energia amb la que afronta aquesta aventura de la maternitat, una heroïcitat que li ha valgut premi especial de la fundació ONCE. En un temps en què es porta tan poc la cultura dels valors, la cultura de l´esforç, de lluitar pel que vols, és una joia veure l´exemple d´aquesta noia. Moltes felicitats... i a ver si cunde! 
Au siau

domingo, 6 de noviembre de 2011

Castellers

Fa dies volia retre un petit homenatge als Castellers de Vilafranca. El dia 1 de novembre van viure la seva diada castellera. I allà, a casa seva, a la Diada castellera de Tots Sants a Vilafranca del Penedès, van aconseguir una fita històrica per la gent que estima aquesta part de la cultura: van aconseguir carregar un pilar de tres de deu amb folre i manilles, castell que està considerat un castell extra per ser un dels de més gran dificultat. Amb una gran ovació i celebració d´una plaça plena de gom a gom, ha estat la primera colla que aconsegueix un castell d´aquestes característiques aquest any. Jo no sóc gaire folklorista, més aviat el contrari, però he de reconèixer que el món casteller m´atreu. Considero realment una petita heroïcitat la voluntat i l´esforç del grup per pujar i donar forma a una construcció humana d´aquesta alçada, la solidaritat del grup des de la gent que fa la base fins l´anxeneta, i la preparació física i mental que això comporta. La construcció d´un pilar de tres de deu és un moment excepcional i vull des d´aquí felicitar-los perquè la complexitat i esforç del castell, així ho mereix. Aprofito també per animar a la resta de colles, ja que és molt estar on estan en els temps que corren i totes tenen aquest element de sana competitivitat que fa cada temporada donar un petit salt cap amunt. Força i ànims.

sábado, 5 de noviembre de 2011

Oxígen de Pirates

El Partit Pirata va aconseguir a les últimes eleccions de setembre passat un 9% dels vots a Berlín. Fruit d´això setze dels integrants d´aquesta formació formen part del grup parlamentari de l´Assamblea de Berlín. Van amb moltes menys pretensions de les que la gent pot creure i aportaran segur una bona dosi d´aire fresc. Fabio Reinhardt, vicepresident del grup dels pirates berlinesos ha estat comentant la seva visió del món actual, concloent que s´intenta separar els diferents grups socials i enfrontar-los entre sí. Confirma i positiva allò que moltes persones ja pensen: falten institucions transparents. Aquesta formació era vista com una broma, però la intenció de vot de l´electorat alemany la fa caminar cap al 10 %, cosa que significa una bona capacitat per influenciar el tipus de política i de valors cap on camini la societat, i per tant ja sel´s miren de forma més seriosa. Tot el que sigui alternatiu, tot el que sigui nou, tot el que sigui canvi, sempre ha d´aportar oxígen a uns discursos antics, reconeguts, poc transparents i immovilistes. Esperem que cali. Esperem que aquesta probable frescor pugui donar un aire nou, idees noves i fresques. Estem necessitats d´elles i de gent que seriosament agafi aquesta responsabilitat.
Au siau

viernes, 4 de noviembre de 2011

Missió a Mart

La "no missió" a Mart s´ha acabat. La missió Mars 500 de l´ESA (Agència Espacial Europea) ha arribat aquest divendres a la seva finalització després de 520 dies d´aïllament amb la porta de l´habitacle que feia de nau i on han estat gairabé dos anys tancats (des de juny de l´any 2010). Un per un han sortit tots els tripulants, essent el primer el comandant Alexey Sitev. Aquesta prova era necessària ja que han estat un temps similar al que els costarà arribar al planeta vermell i entre d´altres proves havia de veure´s la ressistència al gran perill: LA CONVIVENCIA!, entre d´altres experiments. L´ESA ha explicat que els astronautes d´una missió real tindran que enfrontar-se a nous reptes psicològics ja que estaran en alerta constant i en cas d´emergència no podran sortir per la porta i anar-se´n. Vista des de Mart, la Terra serà un estel més entre d´altres i pot crear un fort sentiment de desenganxar-se de la realitat i de la terra afegint més estrès. És fascinant en què treballem quan ens convertim en humans!
Au siau

jueves, 3 de noviembre de 2011

Preparados, listos....

Ja està aquí!!. Feia molt que tothom estàvem esperant aquest moment! Feia tant que ens havíem abandonat... Era pel maig d´aquest any que es van celebrar unes altres eleccions. Sembla que hagi passat tota una vida. Tots estàvem tan tristos, tan mancats de notícies, bon rotllo i humor...Els estilistes fent els últims tocs a la seva imatge, vestits, postures; els seus assessors preparant els discursos tots plens de pau, de positivisme, de paraules que ens faran gaudir i il.lusionar-nos. Autobusos carregats de companys que van a sentir als seus ídols, tots plens de joia i xirinola. Els grans tel.lers fent banderoles, pancartes; els dentistes han treballat a fons, doncs és tanta l´alegria que tothom somriu i riu. Els micròfons estan plorosos doncs els crits de les seves veus poderoses travessaran les parets d´habitacions i locals. Tot serà diferent després perquè tothom ens defensarà, ens ajudarà, el crèdit fluirà, els llocs de treball es crearan sensdubte, els estudiants tindran més opcions, no pagarem tant i ens comprarem moltes coses. Tenia tantes ganes d´aquest moment..
¿Perquè no estarem en unes eleccions permanents?
Au siau

martes, 1 de noviembre de 2011

1 de Novembre

El Dia de Tots Sants és una tradició religiosa instituïda en honor de tots els sants coneguts i desconeguts, segons el Papa Urbano IV, per compensar qualsevol falta a les festes i records dels sants al llarg de l´any per part dels fidels. A l´esglèsia catòlica es celebra l´1 de novembre, a l´ortodoxa el primer diumenge després de Pentecosta i també es celebra a les esglèsies anglicana i luterana. De fet a l´esglèsia primitiva es celebrava l´aniversari de la mort d´un, Paul, màrtir en el lloc del martiri. Molt sovint els màrtirs morien el mateix dia, de vegades en grups, i això va portar a una celebració comuna. En els temps de Dioclecià, el nombre de màrtirs va arribar a ser tan gran que no es podia diferenciar un dia per assignar-la. L´esglèsia sentint que s´havia de venerar va assenyalar un dia comú per a tots, fet que es va produir a Antioquia al diumenge abans de Pentecosta.
Al marge de la tradició no és mala cosa recordar als nostres; no és merament religiós ni de fidel tenir un record per aquells sers estimats. Millor encara si recordessim als estimats quan ho creiem oportú. En qualsevol cas és un bon dia per tenir ben present la nostra fragilitat, el reconèixer que l´acte que ens porta a la vida porta també el bitllet de la mort, sense drames sense patiments. sent conscients del nostre pas accidental per aquest món. Visque´m la vida en tota la seva plenitud.
Au siau 

Tots Sants

Ha, ha, ha!!! Com tots sabeu, Halloween és un producte americà, ple de terror i folklore yankee..., dons no!!! Halloween significa "All hallow's eve", mot que prové de l´anglès antic i que vol dir, "vespra de tots sants", i es refereix a la nit del 31 d´octubre. La celebració es va originar amb els celtes; entre ells vivien els druides, que eren uns sacerdots pagans adoradors dels arbres, especialment del roure. Creien en la immortalitat de l´ànima què s´introduïa en un altre cos en deixar la vida, però el 31 d´octubre tornava a la seva antiga llar a demanar menjar als seus habitants què tenien l´obligació de fer-los provisió.L´any cèltic finalitzava en aquesta data que coincidia amb la tardor. La caiguda de la fulla significava la fi de la mort, o sia, el començament d´una nova vida. Aquestes idees es van propagar tant com l´adoració al déu de la mort o
"Samagin", a qui al mateix dia l´invocaven per a consultar el seu futur.
Amb el temps es va barrejar en coincidir amb la festa cristiana de Tots Sants i dels difunts, omplint-se de por, superstició i la imatge de la mort.
El que sí que fa por, molt més que aquesta festa, és la realitat. La realitat és Halloween, és Viernes 13, és El Resplandor o Rec. Però més dolenta que tots aquests films.
Au siau