Dies enrera s´ha celebrat el centenari del naixement d´Albert Camus. Novel·lista, assagista, dramaturg, filòsof, periodista, analista dels problemes de consciència de l'ésser humà.
El mite de Sisif, (Sísif representa un home castigat pels déus de l'Olimp, per culpa de la seva astúcia per burlar la mort, i el condemna a pujar una roca fins al cim d'una muntanya una vegada i una altra en un camí d'eterna tornada) va servir a Camus per analitzar el suïcidi o el contrasentit de la vida, plantejades des de la filosofia de l'absurd, que té com a base que la vida humana és insignificant. Camus ha estat un dels grans autors del segle XX, rebent el 1957 el Nobel pel conjunt de la seva obra. L´autor d´obres immortals com L'estranger o La pesta va escriure "La memòria dels pobres està menys alimentada que la dels rics, té menys punts de referència en l'espai, ja que rares vegades deixen el lloc on viuen, i també menys punts de referència en el temps, immersos en una vida uniforme i grisa".
Albert Camus va néixer en el si d'una família humil. Camus es va criar pobre, però encoratjat pels seus professors es va matricular a filosofia. Va fundar una companyia de teatre, va treballar com a periodista, i va exercir com a lector de textos a l'editorial Gallimard. Amb 29 anys va publicar L'Estranger, la seva novel·la més aplaudida i una reflexió en primera persona del singular sobre les conseqüències morals de l'assassinat i la indiferència davant la mort, que arrenca amb: "Avui ha mort mamà. O potser ahir. No ho sé". Als anys següents va escriure El Malentès i El Mite de Sísif que com Calígula, abunden sobre la filosofia de l'absurd, per trobar el significat de la vida. Va travar amistat amb Jean-Paul Sartre i va mantenir amb ell una relació de deu anys.
Coincidint amb el centenari del seu naixement, l'exposició Albert Camus, ciutadà del món de la Ciutat del Llibre d´Aix-en-Provence explora en deu eixos temàtics les seves amistats, el seu llenguatge o els seus racons predilectes. Pot visitar-se fins al proper 5 de gener en aquesta localitat francesa.
Au siau!
No hay comentarios:
Publicar un comentario